Osnovni podatki
6. februar 2014 ob 11:00
Prešernova dvorana SAZU, Novi trg 4, pritličje

Organizator
Zgodovinski inštitut Milka Kosa
Opis
 

Dvorec Betnava pri Mariboru, ki je naslednik srednjeveškega dvora, je današnjo značilno podobo dobil v času baroka. Po menjavi več lastnikov iz plemiških vrst je sredi 19. stoletja prišel v roke lavantinske škofije in tudi danes je – po končani denacionalizaciji – v rokah mariborske nadškofije. V zadnjem času se Betnavo povezuje predvsem s težavami mariborske nadškofije, pri tem pa se pogosto pozablja na sam dvorec kot grajsko stavbo, njegovo usodo in prihodnost pa tudi na pomen, ki ga je imel v preteklosti, zlasti v času protestantizma.

Posveta so se udeležili kastelolog dr. Igor Sapač, dr. Eva Sapač iz mariborske območne enote ZVKDS in mag. Gojko Zupan z Ministrstva za kulturo. Okrogli mizi je sledila zanimiva razprava.

 

 

 

Gradiva:

Predstavitev (.pdf)

Posnetek dogodka

Visoko avstrijsko državno priznanje za prof. dr. Andreja Rahtena

Prof. dr. Andrej Rahten, znanstveni svetnik na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU je prejel Veliki zlati častni znak na traku, drugo najvišje odlikovanje, ki ga podeljuje zvezni predsednik Republike Avstrije. Prof. dr. Andrej Rahten je eden redkih prejemnikov avstrijskih državnih odlikovanj, ki je za svoje zasluge v kratkem času prejel kar dve odlikovanji, leta 2013 je namreč prejel Zlati častni znak za zasluge za Republiko Avstrijo.

22. 1. 2020 – Zgodovinski inštitut Milka Kosa

Več >>