Osnovni podatki
12. januar 2015 ob 11:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Zgodovinski inštitut Milka Kosa
Opis

Šrajbarski turn v Leskovcu pri Krškem, katerega začetki segajo v 15. stoletje, ima razgibano arhitekturo in pestro zgodovino. 250 let je bil v lasti rodbine Auersperg, med drugim tudi znamenitega pesnika Anastasiusa Grüna, ki je prijateljeval s Francetom Prešernom in ima v neposredni bližini dvorca svoj mavzolej. Dvorec v državni lasti je danes prazen in hitro propada, čeprav so že narejeni načrti za njegovo obnovo, ima pa tudi velik potencial na področju turizma. Se bo zanj našla primerna rešitev ali pa bo postal še eden od »nekdanjih gradov« na Slovenskem?

O tem so na okrogli mizi spregovorili kastelolog dr. Igor Sapač, Marija Režek Kambič iz ljubljanske območne enote ZVKDS, župan Občine Krško mag. Miran Stanko, Alenka Kuševič z Ministrstva za kulturo in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj.

 

Gradiva

2015-01-12_predstavitev_sapac.pdf

Posnetek dogodka

Visoko avstrijsko državno priznanje za prof. dr. Andreja Rahtena

Prof. dr. Andrej Rahten, znanstveni svetnik na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU je prejel Veliki zlati častni znak na traku, drugo najvišje odlikovanje, ki ga podeljuje zvezni predsednik Republike Avstrije. Prof. dr. Andrej Rahten je eden redkih prejemnikov avstrijskih državnih odlikovanj, ki je za svoje zasluge v kratkem času prejel kar dve odlikovanji, leta 2013 je namreč prejel Zlati častni znak za zasluge za Republiko Avstrijo.

22. 1. 2020 – Zgodovinski inštitut Milka Kosa

Več >>