Skip to main content

Pot miru Walk of Peace

Prejel priznanje za najboljši EU Interreg projekt
Published on: October 14, 2020

Projekt WALKofPEACE: Trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom, ki skrbi za ohranjanje, obnovo in trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne in ga vodi Posoški razvojni center,  je na tekmovanju ob 30-letnici INTERREG projektov Interreg 30 years Project Slam zmagal med 100 prijavljenimi projekti in petimi v velikem finalu.

Projekt vsebinsko vodi predvsem Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju katere partner je tudi Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU.

Finale se je odvijal na platformah Facebook in ZOOM v sredo, 14. oktobra 2020, ko so se projekti predstavili s predstavitvijo projekta, ideje in ciljev. V dvominutnem glasovanju je svoj glas oddalo 410 oseb. Projekt WoP jih je dobil kar 163 in zmagala je ideja Miru kot trajne vrednote, pa čeprav utemeljene na vojni in njeni dediščini.

Edinstvena Pot miru od Alp do Jadrana, ki jo s partnerji v različnih projektih, promovira Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju, je iz materialne dediščine, ki jo je za seboj pustila 1. svetovna vojna, prerasla v idejo o miru in sožitju, o spoštovanju v skupnem in deljenem spominu, o različnosti in enotnem prepričanju, da je mir najvišja vrednota in človekova pravica.