Trenutno ni novih dogodkov.

Katarina Keber o epidemijah

5. 3. 2020 – Zgodovinski inštitut Milka Kosa

Več >>

Visoko avstrijsko državno priznanje za prof. dr. Andreja Rahtena

22. 1. 2020 – Zgodovinski inštitut Milka Kosa

Več >>

Andrej Rahten izvoljen v dopisnega člana Avstrijske akademije znanosti

Avstrijska akademija znanosti je 12. aprila na svojem letnem zasedanju izvolila nove članice in člane. Med njimi je tudi sodelavec Zgodovinskega inštituta Milka Kosa prof. dr. Andrej Rahten, ki je postal dopisni član avstrijske akademije.

18. 4. 2019 – Zgodovinski inštitut Milka Kosa

Več >>

Darja Mihelič – zaslužna raziskovalka ZRC SAZU

Prof dr. Darja Mihelič, sodelavka Zgodovinskega inštituta Milka Kosa, je na letošnjih Generacijah znanosti, ki so se odvijale 17. aprila v Atriju ZRC, prejela priznanje zaslužna raziskovalka ZRC SAZU.

18. 4. 2019 – Zgodovinski inštitut Milka Kosa

Več >>

Inštitut je bil osnovan leta 1947 kot Sekcija za občo in narodno zgodovino v okviru Inštituta za zgodovino, katerega upravnik je bil dr. Milko Kos. Leta 1972 je predsedstvo SAZU sprejelo sklep, da sekcija postane samostojen inštitut z imenom Inštitut za občo in narodno zgodovino. Leta 1977 je bil preimenovan v Zgodovinski inštitut Milka Kosa.

Inštitut se ukvarja z raziskovanjem slovenske zgodovine od njenih začetkov do konca prve svetovne vojne. Nadaljuje z raziskovalnim delom zastavljenega programa Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki poteka v štirih sklopih in ga raziskovalci izvajajo v programsko projektni obliki:

  • objava virov za slovensko zgodovino,
  • topografija in kolonizacija slovenskega ozemlja,
  • gospodarska in družbena zgodovina Slovencev,
  • problemi slovenske zgodovine 19. in prvih desetletij 20. stoletja.