16
APR
18:00
Konzerviranje: industrializacija, emancipacija, spomin – zgodovine predelave in konzerviranja rib na severnozahodnem Jadranu
Pogovorni večer.
Osnovni podatki
16. april 2025 ob 18:00
Knjigarna kavarna Maks, Delpinova 12, Nova Gorica
Facebook dogodek
Opis
Konzerviranje je industrijska metoda priprave hrane, ki izvira iz začetka 19. stoletja, in predstavlja pomemben vidik v političnih in družbenih, ekonomskih in tehnoloških pogojih življenja. Na dogodku bomo odgovorili na vprašanja, kako razmah konzerviranja rib in razvoj ribje industrije na jadranskih otokih in slovenski obali spodbuja vprašanja o znanosti in tehnike, politike prehrane, emancipaciji žensk, degradaciji naravnega okolja, spopada med industrijo in turizmom ter proizvodnji plastičnih odpadkov, ki praviloma končajo v morju.
Sodelujejo: Tanja Petrović (ZRC SAZU), Nataša Rogelja Caf (ZRC SAZU), Srečko Gombač (ljubiteljski zgodovinar) v pogovoru z Martinom Pogačarjem (ZRC SAZU).
