22

MAR

19:00

Sprehod skozi zgodovino morale / Predstavitev knjigeOsnovni Podatki

22. marec 2016 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Knigarna AZIL in Založba ZRC vabita na pogovor o knjigi dr. Dušana Kosa Zgodovina morale. 1. Ljubezen in zakonska zveza na Slovenskem med srednjim vekom in meščansko dobo, ki je nedavno izšla pri Založbi ZRC. Z avtorjem se bo pogovarjal dr. Andrej Studen z Inštituta za novejšo zgodovino. Pogovor bo v torek, 22. marca, ob 19. uri, v Atriju ZRC na Novem trgu 2.

V pogovoru, ki smo ga naslovili Sprehod skozi zgodovino morale in korenine vzorcev današnjega življenja, se bosta zgodovinarja dr. Dušan Kos in dr. Andrej Studen sprehodila skozi različna obdobja zgodovine ljubezenske morale na Slovenskem in poskušala pokazati na zgodovinske korenine vzorcev današnjega spolnega in ljubezenskega življenja.

Zakonska zveza in spolna morala sodobnega zahodnega sveta sta se bistveno oblikovali v zgodnjem novem veku. V meščanski družbi 19. stoletju sta dosegli točko, ki še danes v veliki meri določa medspolne in tudi istospolne odnose. Plasti vsakdanjih ljubezenskih mentalitet in zakonskih odnosov v daljni preteklosti nam najbolje razgrinjajo raznoliki pisni in umetniški viri. Prvi z množico resničnih osebnih tragičnih ali veseljaških zgodb, ki na videz spominjajo na anekdote. Globlji uvid v te zgodbe pa razkriva, kako zelo so lahko ravnanja ljudi odstopala od uradnih paradigem, saj so izhajala iz prastare tradicije, prisiljenih socialnih interakcij, pa tudi kriminalnih nagibov.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Prireditve v organizaciji Knjigarne Azil podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK).