Osnovni podatki
21. januar 2015 ob 18:00 do 21. januar 2015 ob 20:00
Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana

Organizator
Zgodovinski inštitut Milka Kosa
Muzej novejše zgodovine
Opis
Dokumentarec TV Slovenija Ženske v veliki vojni 1914–1918 iz serije V Fokusu, posvečene prvi svetovni vojni, se osredotoča na eno izmed prezrtih in precej neraziskanih tem. Režiser in scenarist Valentin Pečenko ter osrednja naratorka, zgodovinarka dr. Petra Svoljšak v njem odstirata pogled na dejavnost in vlogo žensk v prelomnem vojnem času.

Po slovesnem odhodu ovenčanih mož na bojišča so družine povečini ostale na skrbi žena in mater. Ob številnih ranjenih in hudih izgubah svojih dragih na frontah so neredke doživele duševni in čustveni zlom, mnoge so ovdovele. Zgodilo se je, da so zaradi pomanjkanja umrli še otroci in so od žalosti osivele. A večina žensk se je vendarle dejavno spopadla z izzivi vojnega časa. Izkazale so se z nesebičnim, plemenitim delovanjem v bolniški in karitativni dejavnosti, na podeželju prevzele delo na kmetijah, v mestih pa delale v izredno težkih razmerah za potrebe nenasitne vojne industrije. Samo za obrambo soške fronte in vzdrževanje Borojevićeve soške armade je moralo v zaledju delati več kot pol milijona ljudi. Večina je bila žensk. Za obrambo vseh front 50-milijonske monarhije pa je delalo na milijone žensk. Manj znano je, da so se ženske bojevale tudi v bojnih enotah in bile odlikovane.

Dokumentarec je nastal v sodelovanju s Filmarhivom Avstrija in drugimi inštitucijami doma in na tujem. Posnet je bil v Ljubljani, Škofji Loki, Podravju, Posočju in na Krasu.

Dokumentarec so sooblikovali:

  • Naratorja Mitja Močnik in mag. Nataša Kolar
  • Direktor fotografije in snemalec Mišo Čadež
  • Montažerja Zvone Judež in Snežana Tadić
  • Avtor in izvajalec glasbe Jani Golob
  • in drugi.