Osnovni podatki
19. april 2017 ob 18:00
Prešernova dvorana SAZU, Novi trg 4, Ljubljana

Organizator
Zgodovinski inštitut Milka Kosa
Opis

Usoda grajskih stavb v Sloveniji je zelo različna – nekatere so obnovljene in imajo neko vsebino, druge so prazne in čakajo na boljše čase, nekatere so v javni lasti, druge v zasebnih rokah. Čeprav je vsaka grajska stavba zgodba in zase in zahteva individualen pristop, je vendarle treba najti tudi skupno rešitev za grajsko dediščino v celoti. Kakšno je glede tega trenutno stanje in kakšni so načrti za prihodnost? Kako na omenjeno problematiko gledajo državne inštitucije in kako zasebna iniciativa?

Odgovore na ta vprašanja in svoje vizije bodo predstavili kastelolog dr. Igor Sapač, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik, generalni konservator dr. Robert Peskar in lastnik gradu Lemberg Franci Zidar.

Gradiva

Predstavitve

  • Najbolj ogrožena grajska dediščina [pdf]
  • Celostna vizija za revitalizacijo pozabljenih slovenskih gradov [pdf]
 
 

Visoko avstrijsko državno priznanje za prof. dr. Andreja Rahtena

Prof. dr. Andrej Rahten, znanstveni svetnik na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU je prejel Veliki zlati častni znak na traku, drugo najvišje odlikovanje, ki ga podeljuje zvezni predsednik Republike Avstrije. Prof. dr. Andrej Rahten je eden redkih prejemnikov avstrijskih državnih odlikovanj, ki je za svoje zasluge v kratkem času prejel kar dve odlikovanji, leta 2013 je namreč prejel Zlati častni znak za zasluge za Republiko Avstrijo.

22. 1. 2020 – Zgodovinski inštitut Milka Kosa

Več >>