11

MAJ

09:00

Kongres po kongresu

Menarodni simpozij


Osnovni Podatki

11. maj 2021 ob 09:00 do 12. maj 2021 ob 16:00
Zoom

Organizator: Slovenska matica, Avstrijski kulturni forum v Ljubljani, Zgodovinski inštitut Milka Kosa


Opis

Leander Russ: Parada na Kongresnem trgu v pozdrav avstrijskemu kralju (1846). Vir: Wikipedia, javna last.

Salonski prizor (1831)

Anastasius Grün

V svečanih oblačilih počasi vije se sprevod,
Tu bojeviti so sinovi, tam vladarjev mimohod.
Eden pa med njimi hodi, za njim ozira se prav vsak, 
A približa med izbranci se le redko mu junak. 
On je, ki krmari ladjo veličastne Avstrije,
Tisti, ki na tem kongresu misli in odloča vse.

Prevod: Tanja Žigon (2021)

 

Slovenska matica, Avstrijski kulturni forum v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, skupaj z drugimi raziskovalnimi, arhivskimi in muzejskimi ustanovami vabita na konferenco, posvečeno Ljubljani kot prizorišču srečanja zavezništva Svete alianse, ustanovljenega po Napoleonovem porazu, ter diplomatskim vidikom kongresa.

Ljubljano so za prizorišče srečanja izbrali zaradi bližine Italije, kjer so izbruhnili nemiri (natančneje: upori v kraljestvu dveh Sicilij), ki so bili povod za sklic sestanka, in bližine Avstriji. Ljubljanski kongres je bil drugo tovrstno srečanje in je potekal pod idejnim vodstvom Clemensa Metternicha. Ljubljanski meščani so uživali ob dejstvu, da je njihovo malo in provincialno mestece gostilo kronane glave, in sicer kar dva cesarja in enega kralja, kar tedaj ni bila majhna stvar.

Kongresno leto se je začelo z znanstvenokritično izdajo predelane doktorske disertacije iz leta 1944 pravnika Vladimirja Šenka, Ljubljanski kongres 1821: diplomatskozgodovinska študija Vladimirja Šenka : znanstvenokritična izdaja (Celovec - Dunaj:Mohorjeva založba, 2020), ki so jo uredili Andrej Rahten, Gregor Antoličič in Oskar Mulej. Nadaljevalo se bo z dvodnevno mednarodno konferenco, razstavnim prpjektom »Cesar v Dolu« in razstavo Mestnega muzeja Ljubljana.

Dogodki ob dvestoletnici Ljubljanskega kongresa sovpadajo s prihajajočim diplomatskim dogodkom na evropski ravni, in sicer predsedovanjem Republike Slovenije Svetu Evropske unije.

Dogodek se bo odvijal na platformi Zoom s hkratnim prenosom na YouTube. Program in povezave so navedeni spodaj.

Vabljeni!

Organizacijski odbor konference.

Vabilo in program (pdf)

Zoom povezava:

YouTube povezavi: